Wie een kleine ingreep aan zijn woning wil doorvoeren, kan dat sinds 1 december 2010 sneller en met minder administratieve verplichtingen.

Meldingen

Melding is mogelijk voor een beperkt aantal werken aan de woning of aan andere gebouwen, zoals stabiliteitswerken aan zijgevels, achtergevel en daken; stabiliteitswerken in de woning; aanbouwen van een garage, een veranda, … tot in totaal 40m² per perceel. De melding verloopt eenvoudiger en sneller dan een vergunningsaanvraag.

Vrijstellingen

De lijst van werken die vrijgesteld zijn van stedenbouwkundige vergunning, werd uitgebreid. Er geldt bv. een vrijstelling voor vrijstaande bijgebouwen (tuinhuisje, bergplaats) waarvan de oppervlakte samen maximaal 40m² bedraagt en voor niet overdekte constructies (terras, zwembad, vijver, …) waarvan de oppervlakte samen maximaal 80m² bedraagt. Voor de vrijgestelde werken is geen aanvraag nodig.

Opgelet: niet overal geldig

De vereenvoudiging is echter vaak niet zo eenvoudig als voorgesteld in de pers. Er zijn immers een aantal “kleine regeltjes” die op bepaalde plaatsen voor dergelijke werken toch een vergunningsaanvraag vereisen. Anderzijds moet een melding volgens een welbepaalde procedure verlopen. Een telefoontje of mail aan het gemeentebestuur volstaan niet. In een aantal gevallen is er ook  nog een architect nodig.

Infoavond

Om je wegwijs te maken in de nieuwe regelgeving organiseert het gemeentebestuur op 30 maart  om 20 uur in de polyvalente zaal van cultuurcentrum Zwaneberg een infoavond. Deze avond gaat door m.m.v. de juridische dienst van IOK en  de afdeling Bouw en Milieu. Er is documentatie ter beschikking, zoals een eenvoudige samenvatting van de regelgeving en meldingsformulieren.

Heb je bouwplannen voor een tuinhuisje, een zwembad of een veranda, dan kan je hier zeker nuttige informatie opdoen over deze vereenvoudigde aanvraagformaliteiten.

 

Deze infoavond staat open voor alle geïnteresseerden, ook van buiten de gemeente.

 

Contact  Bouw en Milieu, Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg

Tel. 015 23 74 00, mail bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be